Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


féderbot kiválasztása

2010.02.08

Az első feederbot kiválasztása

A feederbotos horgászat varázsa, nemes egyszerűsége és eredményessége mindenkire hatással van. Egyik barátom találóan azt mondta, hogy kétfajta horgász van: „az egyiknek már van feederbotja, míg a másik azon gondolkodik, hogy milyet vegyen?”. Ez az írás elsősorban azoknak a kezdő, tanácstalan, jelenleg feederbot vásárláson gondolkodó horgászoknak szól, akik nehezen tudnak kiigazodni az óriási kínálatban. Ebben az írásban olyan hasznos tanácsokat gyűjtöttünk össze, amelyek garantáltan segítenek a „nagy Ő” megtalálásban!

Szűrés Döme Gábor írásaira
Döme Gábor

Mielőtt belemélyednénk a témába, szeretnék néhány fontos dolgot tisztázni. Az információkat jómagam (a cikk szerzője: Döme Gábor) az írásban főszereplő horgászbarátommal, Csapi Károllyal közösen nemcsak a vízparton, hanem horgászboltunkban, a Haldorádó Centrumban is gyűjtjük. Nyíltan felvállaljuk, hogy nemcsak aktív horgászok, hanem kereskedők is vagyunk. Így legtöbbször az írások témáit a tanácstalan, boltunkba betérő vásárlók adják, mint ahogyan most is. Karesz, állandó segítőm és teszthorgász társam, amikor a boltban van, a „nehéz esetek” megoldója. Komoly szakmai gyakorlattal a háta mögött és remek képességeinek köszönhetően mindenkivel megtalálja a közös nyelvet. Mivel telefonon is gyakorta őt keresik, nem kérdés, hogy tippjei és tanácsi működnek! Teljesen kézenfekvő volt, hogy együtt készítsük el ezt az írást is, hiszen a legtöbb leendő vevővel és „furcsa kérdéssel” ő találkozik.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Ahogy nő a kínálat, úgy nő a tanácstalanság…! Vajon jót választottam?

 

Most 10 kérdést és az erre adott válaszokat gyűjtöttük össze, amelyek a leggyakrabban elhangzanak az első feederbot kiválasztása során.

 

1. Milyen hosszú legyen a feederbot?

Erre, ha egy mondattal kellene válaszolni, akkor csupán annyit mondanánk, hogy 3,6 méter legyen. No, de miért pont ez a hossz a jó? Mert ez a legkönnyebben kezelhető bothossz dobásnál és fárasztásnál egyaránt!

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Sokak nagy kedvence az új Explorer 360 MH, amely remek kezdő feederbot

 

2. Mit jelent a feederbotokon található Medium és Heavy felirat?

A legtöbb feederboton sajnos nincs egyértelmű, grammokban meghatározott dobósúly feltüntetve. Csupán M = Medium (közepes), MH = Medium Heavy (közepesen erős) vagy H = Heavy (erős), hogy csak a leggyakrabban fellelhető feliratokat említsük. Ezek a „titkos kódok” már árulkodnak a bot erejéről, a hozzá párosuló karakterisztikáról és dobósúlyról. A mellékelt fotón remekül látszódik, hogy három különböző bot, azonos (2 kg) súllyal terhelve hogyan is görbül. Így már sejteni lehet, hogy a legerősebb és legnagyobb dobósúlyú (legkevésbé görbülő) bot a Heavy, amely akár 100 g bevetésére is alkalmas. A Medium Heavy közepesen erős, univerzális feeder, amely átlagosan 40-80 g dobósúly tartománnyal bír. A finom horgászatok eszköze pedig a Medium, amely 30-60 g dobósúllyal rendelkezik.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

MH és H, mit jelent ez? A botok karakterisztikáját jelző kód

 

3. Milyen karakterisztikájú botot ajánlunk elsőre?

Mindenkinek azt javasoljuk, hogy elsőre ne akarjon nagyot dobni, ne akarjon nagy súlyt bevetni, ne akarjon mindenáron nagy halat fogni! Az alapok biztos elsajátítása után lehet csak emelni a tétet és a kitűzött célokat. Aki egyszerre akar mindent, annak többnyire semmi sem sikerül… Szóval az alapok biztos elsajátításához egy olyan univerzális pálca kell, amely remekül helytáll a keszegek, kárászok horgászata során, de akkor sem ijed meg, ha horogra akad egy ponty. Ehhez egy Medium Heavy (MH) karakterisztikájú bot a legjobb társ!

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

 

 

4. Mi jelzi a kapást?

A feederbotok egy zseniális, botba épített kapásjelzővel rendelkeznek. Ez az utolsó tagba illeszthető (cserélhető erősségű és teherbírású) rezgőspicc. Ennek a meggörbülése vagy kiegyenesedése jelzi a kapást. Tehát nincs szükség további kapásjelzők használatára!

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Az érzékeny spicc jelzi a kapást

 

5. Hogyan kell a vízparton elhelyezkedni, hogy érzékeljük a kapást a spiccen?

Az érzékeny rezgőspicc csak akkor jelzi a kapást, ha a bot spicce és a bevetett végszerelék főzsinórja (megközelítőleg) 90 fokos szöget zár be. Állóvízen így a bot nem a víz felé néz, hanem a parttal párhuzamosan kell elhelyezni, ellenkező esetben semmit sem látunk a csalit megragadó hal ténykedésből. A zsinórt feszesre kell tekerni, de bot spiccét csupán enyhén görbítsük meg, hogy a hal komolyabb ellenállás nélkül tudja azt kapás során tovább görbíteni.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A feederbotos horgászat egyszerűsége, minimális eszközigénye és hatékonysága mindenkire nagy hatással van

 

6. Igaz, hogy törnek a spiccek, mint a ropi?

A legtöbb kezdő félve nyúl az ujjnyi vékonyságú botokhoz, mondván ez az első dobás során eltörik, nemhogy egy pontyot kibírjon… Amikor pedig a spicceket veszik kézbe, a hitetlenkedés tovább fokozódik. Mindez addig tart, amíg karikába nem hajtjuk az érdeklődő szeme láttára, ezzel is jelezve, hogy ez rendeltetésszerű használat közben tulajdonképpen törhetetlen. Talán meglepően hangzik, hogy bár a rezgőspicc a bot legnagyobb teherbírású része, mégis ezt törik el legtöbben. Mégis hogyan? Íme, néhány példa! Rátekeredik a zsinór a botspiccre, és a figyelmetlen horgász így próbál meg bedobni. Merítőháló nélkül próbálja meg a horgász a több kilós halat a partra kényszeríteni. Bottal akarja a halat kiemelni. Nagyobb méretű súlyt próbál meg bedobni, mint amit a spicc (és a bot) elbír. De mindez semmi ahhoz képest, hogy mennyit eltörnek helytelen szállítás közben. Tehát jól értitek, a legtöbb spiccet szárazon „végzik ki”! Ha ezekre odafigyeltek, nem fog soha eltörni bototok legérzékenyebb része!

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A feederbot legjobban terhelhető része a rezgőspicc, amely szakszerű használat mellett törhetetlen!

 

7. Hogyan lehet a spiccek között különbséget tenni?

A legtöbb feederbothoz 3 különböző erősségű és színű rezgőspicc jár, amelyek alkalmazkodnak a végszerelék nagyságához és a halak kapókedvéhez. Az ismert gyártók a spicceket feliratozzák, ezeken „Light, Medium, Heavy” vagy „1 oz, 2 oz” stb. feliratok olvashatók. A Light a leglágyabb, a Medium a közepesen erős, a Heavy a legerősebb spicc. Ha ezt a feliratot látjuk egy spiccen, hogy „3 oz”, akkor az három unciát, azaz 3 x 28 grammot jelent. Az egyszerűség kedvéért 30 grammal szoktunk számolni, így egy 90 gramm tömegű kosár még nagy biztonsággal bevethető vele. Azoknál a botoknál, amelyeknél nincs felirat a spicceken, ott is könnyedén megállapítható az erősorrend. Vízszintesen kitartva (azonos helyen megtámasztva) hagyni kell, hogy lelógjanak. A leglágyabb, legérzékenyebb spicc belógása lesz a legnagyobb. Erre csak a legfinomabb horgászatok során lehet szükség. Kezdésnek a közepesen erős spicc használatát javasoljuk.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A spiccek erőssége így könnyedén meghatározható

 

8. Milyen értékű botot érdemes kezdésnek megvenni?

Nem kell súlyos tízezrekben gondolkodni! Sőt 10-15.000 Ft-nál drágább kezdő botot csak nagyon ritkán (amikor a pénz nem számít…) javaslunk.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A Spro legnépszerűbb „kezdő” feederbotjai: Dyno Force, Precision és Explorer

 

9. Használható-e a feederbot más módszernél is?

Természetesen igen! Sokan bevetik úszós készséggel is, bár ehhez inkább egy matchbot vagy kisebb dobósúlyú hagyományos horgászbot való, de „ha ló nincs, hát a szamár is jó”, tartja a mondás. Ahol viszont még remekül kamatoztatható a feederbot, az a tapogató, mártogató rablóhal horgászat. Legyen szó élő vagy döglött csalihallal való horgászatról, kiválóan teljesít!

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Mindenkinek azt javasoljuk, hogy elsőre ne akarjon nagyot dobni, ne akarjon nagy súlyt bevetni, ne akarjon mindenáron nagy halat fogni!

 

10. Milyen márkájú botot érdemes megvásárolni?

Ez egy nagyon kényes, de mégis kikerülhetetlen végső kérdés. A horgászok nem szeretik az újságokban megjelenő reklámokat, de egy valamit mégis le lehet belőlük szűrni: azok a cégek, akik évek óta minden számban jelen vannak és nem csupán egy oldalon, azok bizony meghatározók a hazai piacon. Hiszen ennek nagyon komoly ára van, amely komoly forgalmat is feltételez. Ha ezek a cégek nem jól csinálnák a dolgukat, kizárólag rossz minőségű terméket dobnának piacra, nem korrekt módon intéznék a sérült, garanciális termékeket, rövid idő alatt eltűnnének a hazai horgászcikk forgalmazók köréből, és sem a hirdetéseikkel, sem pedig termékeikkel nem találkoznánk többet. Tehát ha biztosak akarunk lenni a dolgunkban, és nyugodtan akarjuk nap mint nap kézbe venni új botunkat, akkor egy jól csengő, ismert márkát válasszunk! Nagyon nehéz megsaccolni, hogy mennyi feederbotot értékesítenek a magyar piacon egy évben, csupán egy konkrét számot tudok: a Spro 2008-ban Magyarországon 15.000 db feederbotot adott el. Sok vagy kevés, döntse el mindenki saját maga.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Elsőre ilyen zsákmány kifogásában ne reménykedjetek, de ahogy nő a tapasztalatotok, úgy nő a kifogott halak száma és mérete is

 

Ez a 10 kérdés csupán a jéghegy csúcsa, és miközben elolvasta a kezdő, téma iránt érdeklődő horgász, máris újabb 10 vagy 20 újabb kérdés fogalmazódott meg benne. Semmi gond, ezekre is megpróbálunk előbb vagy utóbb választ adni. Küldjétek el ezt nekem a dome@haldorado.hu e-mail címre és én vagy szakértő kollégáim segítenek a válaszadásban. A beérkezett kérdésekből az újabb 10 legfontosabb, leggyakrabban elhangzót és a rá adott válaszokat a következő írásaimban teszem közkinccsé, hogy mindenkinek segíthessünk!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.