Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


pontyok lágy pelletel

2010.02.10

Kemény pontyok lágy pelleten

Pontyozásra indultunk Feri barátommal a gyermelyi tóra, ahol az amerikai Eagle Claw Nitro Bait Soft Pellet nevezetű új csaliját szerettük volna kipróbálni. Szinte minden horgász számára alapvetően elfogadott, hogy a békés halak horgászata során valamilyen aromát használ, felkeltve ezzel érdeklődésüket, hogy mielőbb horogra tudja csalni a hőn áhított zsákmányt. Szintén tisztában vagyunk azzal is, hogy a békés halak gyorsan reagálnak a különböző illatú és ízű aromákra, ezért akartuk kipróbálni ezt a kifejezetten pontyhorgászok számára kifejlesztett, kétféle ízesítésű puha csalit. A sötét színű ánizsos, a bordó pedig rákos ízesítést kapott.

Szűrés Energo Team írásaira
Energo Team

Minden magára valamit is adó pontyhorgásznak meg kell barátkoznia a gondolattal, hogy folyamatosan fejlődnie kell, legalább olyan ütemben, mint ahogy a pontyok kiismerik az újabbnál újabb csalikat. Rendszeresen olvasnia kell a szakirodalmat, hogy naprakész lehessen. Nem elég a bojli és a pellet szavakat megismerni, ezek sokféle formáit ki kell próbálni, hiszen a sikeres horgászat alapja a folyamatos kísérletezés.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A ragadózó halas olajairól és harcsás pelleteiről ismert Eagle Claw – Nitro termékcsalád két új taggal bővült. A rák és ánizsos ízesítésben kapható lágy pelleteket kimondottan pontyhorgászok részére fejlesztették

 

A Nitro lágy pelletje kb. 2 centi átmérőjű, ennél fogva az apróbb egyedek horogra kerülését szinte kizárja. Csomagolása villámzáras, mely sokáig frissen tartja a csalit. A pelletet fenekező vagy úszós módszerrel is használhatjuk, egyenesen a horogra tűzve, vagy hajszálelőkére fűzve.

A „soft”, azaz puha pelleten könnyű átszúrni a horgot, ennek ellenére jó a tartása és nem ázik le róla. Mi a bojlizós módszerből jól ismert módon, hajszálelőkén kínáltuk fel a puha pelletet a pontyoknak. Az egyetlen különbség a csali rögzítésénél lép fel, mert ezt a csalit nagyobb méretű, puha szilikonból készült, korong alakú stopperrel kell rögzíteni. Ezeket a stoppereket a Technipeche termékei között lehet megtalálni.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Gyönyörű, izmos „pelletevő” ponty

 

 

Összeállítottuk a készséget, amivel horgászni szerettünk volna. Ezen a tavon nem ritka az „öreg" ponty, ezért egy kifejezetten erős felszerelést készítettünk. A teleszkópos botra egy nyeletőfékes orsó került 30-as zsinórral, 1/0-s horoggal, melyet csomómentes kötéssel erősítettünk a fonott előkezsinórra.

Ezen a tavon általában kukoricával, csontival vagy pufival próbálják horogra csalogatni a halakat. A Nitro csalival alapvetően pozitív tapasztalatokat szereztem. Először azt kell kijelentenem, hogy a kukoricát jól ismerő halak nagyon jól reagáltak a pelletre, egyértelműen ez lett a nap győztese. Az ízek közül az adott napon az ánizsos lett a nyerő. Azt viszont tudni kell, hogy az ilyen egynapos horgászat nem mérvadó, elég pár fokos melegedés ahhoz, hogy a halak már valami más ízt részesítsenek előnyben.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Terhelés alatt az EnergoTeam Silver Tele Carp IM 8-as carbon anyaga. A teleszkópos bot könnyen szállítható, hagyományos és bojlis fenekezéshez is kiváló.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Az Elite Gulp nyeletőfékes orsóval tökéletes párost alkotnak

 

A soft pellet hatásmechanizmusa az, hogy intenzíven bocsátja ki magából az étvágyfokozó összetevőket, s miközben ázik, fogy is némileg. Ez nem az a csali, amit bedobunk reggel, aztán este ugyanolyan minőségben veszünk ki a vízből. Miközben értékes íz-anyagait eregeti, felszíne olvadozik, amit egyébként igencsak szeretnek a halak. Gyakran a kapás csak apró ráncigálásként jelentkezett – meggyőződésem, hogy kisebb halak is szerették volna bekebelezni, csak nem voltak rá képesek.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A Nitro Carp Bait lágy pellet „fun club” tagjai

 

Hogy a hátrányáról is szóljak, a pellet egy kemény bevágás után nem marad rajta a horgon, ekkor csalizhatunk újra. Viszont, ha néhány órán át a szabad levegőn hagyjuk száradni a horogra szánt pelletet, akkor annak felülete veszít az olajosságából, kissé megkeményedik, gumisabbá válik, és horogállósága is megnő.

 

TIPP:

Készíts egy kis hurkot (1), a fonott előke másik végét vezesd át a horog fülén, majd kezd el a horog szárára tekerni a zsinórt, míg a szakállal egy vonalba érsz (2). A szálat ismét vezesd át a horog fülén (3). Elkészült a terhelés hatására szoruló, mégis oldható kötés. A lelógó szárra fűzd a pelletet (4), alá tegyél kis tányér alakú ütközőt (5), így nagy dobásnál sem szakad le.

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

 

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Ha ennél is egyszerűbb módszerre vágysz, akkor a különböző szilikon rögzítőket ajánlom

 

Bátran merem ajánlani mindenkinek, hogy a hagyományos kemény bojli vagy kukorica mellett tartson a táskájában 1-2 csomag Nitro Carp Bait pelletet, mert kiválóan kiegészíti a már ismert csalikat, és igen fogós darabja lesz készletünknek!

 


(X)
EnergoTeam


 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.